RRC (Chennai) 17-11-2013 Exam Paper

41. Noise pollution is measured in the unit called-
A. micron
B. nautical miles
C. ohms
D. decibel

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

42. Who was the first Indian to make a movie?
A. Dhundiraj Govind phalke
B. S.S. Vasan
C. Ardeshir Irani
D. V. Shantaram

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

43. What is Muta-marriage?
A. Temporary marriage
B. Old man’s marriage with a young girl
C. Old women’s marriage with a young man
D. None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

44. If a man can eat 98 chapaties of 6 inches diameter, how many chapaties of 42 inches diameter can he eat?
A. 2
B. 4
C. 6
D. 8

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

45. Raja Ravi Verma was a great-
A. Emperor
B. Painter
C. Philosopher
D. Writer

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

46. The value of absolute zero is-
A. 273° C
B. 0° C
C. -273° C
D. 100° C

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

47. The largest state in terms of area in India is-
A. Kerala
B. Rajasthan
C. Goa
D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

48. Which region of the earth’s surface receive the highest amount of insolation?
A. Land masses
B. Polar region
C. Equatorial region
D. Tropical deserts

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

49. Alla-Rakha is a famous-
A. Painter
B. Sitarist
C. Tabla player
D. Sarod player

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

50. Bull taming is associated with which place?
A. Alang
B. Alanganallur
C. Along
D. Almora

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

51. The ratio of 18 kg to 72 kg is-
A. 6:24
B. 1:4
C. 3:12
D. 2:8

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

52. Longest sea-beach in India is in-
A. Mangalore
B. Mumbai
C. Cochin
D. Chennai

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

53. My grandfather’s age is 7 less than 5 times of my age, my age is x, then grandfather’s age will be-
A. 5x-7
B. 5x+7
C. 5x × 7
D. 5x/7

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

54. The sacred book of the Sikhs is-
A. Guru Granth Sahib
B. Toral
C. Zend Avesta
D. Koran

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

55. Who holds the power of Judicial Review in India?
A. The President
B. The Prime Minister
C. Supreme Court
D. The Parliament

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

56. The highest grossing Hindi movie is-
A. 3 idiots
B. Dabbang
C. Channai Express
D. Taare Zameen par

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

57. The cotton plant is highly sensitive to frost How many frost-free days does it require to mature?
A. 100 days
B. 200 days
C. 300 days
D. None of these

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

58. ‘Mein Kampf’ ( My Struggle) book is the autobiography of which dictator?
A. Pol Pot
B. Idi Amin
C. Adolf Hitler
D. Joseph Stalin

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

59. What is common in sunflower, coconut and groundnut ?
A. Their fruit are edible
B. Their seeds are edible
C. These are rich source of fibre
D. These provide edible oils

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

60. The sum of two integers is 45. If one of them is -23, then the other is-
A. 22
B. -22
C. 68
D. 44

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.