Uttarakhand Review Officer RO / ARO Exam Paper 2016

21. Which of the following pairs (country-capital) is not correctly matched ?
(a) Brazil – Brasília
(b) Tunisia – Tunis
(c) Algeria – Algiers
(d) Morocco – Marrakech

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

22. What is the correct north-south sequence of the states of India along the Myanmar border ?
(a) Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram.
(b) Arunachal Pradesh, Assam, Nagaland, Manipur.
(c) Assam, Nagaland, Manipur, Mizoram.
(d) Arunachal Pradesh, Manipur, Nagaland, Mizoram.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

23. Which of the following countries is called the ‘Land of Thousand Lakes’ ?
(a) Sweden
(b) Canada
(C) Poland
(d) Finland

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

24. Which of the following countries is famous for livestock ranching in the world ?
(a) Brazil
(b) Colombia
(C) Argentina
(d) Venezuela

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

25. With which of the following countries does India have its longest International boundary ?
(a) China
(b) Pakistan
(c) Bangladesh
(d) Nepal

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

26. As per 2011 census, which of the following states had the highest literacy rate ?
(a) Mizoram
(b) Goa
(C) Himachal Pradesh
(d) Tripura

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

27. Which of the following mountain peak is not located in Uttarakhand ?
(a) Kamet
(b) Bandarpunch
(C) Doonagiri
(d) Nanga Parbat

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

28. As per United Nations’ 2015 estimate, how much will be the world population by 2030 ?
(a) 8.2 Billion
(b) 8.5 Billion
(c) 8.8 Billion
(d) 9.1 Billion

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

29. At which of the following coasts of India is the average sea level measured ?
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Cochin (Kochi)
(d) Visakhapatnam

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

30. Which of the following statement is incorrect ?
(a) The Godavari is the largest river of South India.
(b) The Kosi River is called the ‘Sorrow of Bihar’.
(c) The Brahmaputra is an antecedent river.
(d) The Ganges originates from Gangotri.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

31. Which of the following pairs (State – date of formation) is correctly matched ?
(a) Haryana – 01 November, 1966
(b) Mizoram – 25 June, 1986
(c) Telangana – 15 August, 2014
(d) Chhattisgarh – 20 November, 2000

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

32. Which of the following States is the largest producer of pulses in India ?
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Rajasthan

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

33. Which of the following country has the largest reserve of Bauxite of the world ?
(a) India
(b) Russia
(C) Surinam
(d) Australia

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

34. Which of the following State has the largest forest area in India ?
(a) Chhattisgarh
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Andhra Pradesh

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

35. In which of the following year the National Population Policy’ (NPP) was announced in
India ?
(a) 1999
(b) 2000
(C) 2001
(d) 2002

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

36. The ‘World Population Day’ is observed on
(a) 11th April
(b) 11th May
(c) 11th July
(d) 12th August

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

37. Who propounded the ‘Mobility Transition Model of Migration’ ?
(a) Lee
(b) Clarke
(C) Ravenstein
(d) Zelinsky

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

38. Which of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Tharu – Uttar Pradesh
(b) Gaddi – Himachal Pradesh
(C) Konyak – Kerala
(d) Toda – Tamil Nadu

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

39. As per 2011 census, which of the following states of India had the highest sex-ratio ?
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Uttar Pradesh
(d) West Bengal

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

40. Which of the following is called “Heart of the City” ?
(a) Central Business District
(b) Zone of Better Residence
(c) Zone of Better Social Amenities
(d) Commuters’ Zone

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.