Uttarakhand Review Officer RO / ARO Exam Paper 2016

126. The Lakhu cave having ancient rock paintings is located in
(a) Chamoli district
(b) Nainital district
(c) Haridwar district
(d) Almora district

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

127. The court language of Katyuris was
(a) Kumaoni
(b) Garhwali
(C) Sanskrit
(d) Prakrit

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

128. The pass connecting Darma and Byans Valley is
(a) Sinla
(b) Unta
(C) Jyatia
(d) Ramal

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

129. The objective of forming the “Praja Mandal” was a
(a) to get freedom from British Rule
(b) to get freedom from Gorkha Rule
(c) to organise people for social reform
(d) to free the people from misrule of Tehri State

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

130. The Khatling glacier is the origin-place of
(a) Jalkur river
(b) Bhilangana river
(c) Pilang Ganga river
(d) Bal Ganga river

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

131. Which of the following is not a foothill town ?
(a) Tanakpur
(b) Kotdwar
(c) Rudrapur
(d) Haridwar

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

132. The famous ‘Kailash-Manasarovar Yatra’ passes through
(a) Niti pass
(b) Lipulekh pass
(C) Lampiya Dhura pass
(d) Barahoti pass

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

133. Which one of the following is not a railway terminus point in Uttarakhand ?
(a) Kathgodam
(b) Dehradun
(c) Kotdwar
(d) Laksar

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

134. In which district does the “Nandhaur Dun’” lie ?
(a) Udham Singh Nagar
(b) Nainital
(c) Garhwal
(d) Haridwar

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

135. In the Himalaya, the “Main Central Thrust” (MCT) separates
(a) Lesser Himalaya and Outer Himalaya
(b) ‘Dun’ valleys and the Shivaliks
(c) Greater Himalaya and Trans-Himalaya
(d) Greater Himalaya and Lesser Himalaya

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

136. The historical name of Uttarkashi is
(a) Saumyakasi
(b) Srikshetra
(c) Gangotri
(d) Barahat

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

137. During which period did the Colonial conflict start in Uttarakhand ?
(a) Mughal period
(b) Gorkha period
(C) Dogra period
(d) British period

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

138. Which of the following was known as ‘Kubjamrak’ in ancient time ?
(a) Rishikesh
(b) Devprayag
(c) Haridwar
(d) Srinagar

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

139. In which language are the ‘Pandukeshwar copper plates’ written ?
(a) Pali
(b) Prakrit
(C) Sanskrit
(d) Carmike

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

140. In which of the following dances, the song is not sung ?
(a) Chhoti
(b) Johra
(C) Chhapeli
(d) Chholia

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

141. The ‘Dhwaj Temple’ of 9″ century in Dwarahat is also known as
(a) Maha Mrityunjay Temple
(b) Katarmal Temple
(C) Gujardev Temple
(d) Kachari Temple

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

142. Which of the following tribes worship the deity ‘Bhumsen’ ?
(a) Tharu
(b) Воха
(C) Jaad
(d) Bhotia

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

143. Brass City’ in Uttarakhand being set-up at
(a) Bajpur
(b) Rudrapur
(c) Pithoragarh
(d) Almora

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

144. In which year will the 38th National Games be organized in Uttarakhand ?
(a) 2016
(b) 2017
(c) 2018
(d) 2020

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

145. Which city of Uttarakhand was recently ranked 61″ in the list of ‘Clean Cities’ of India ?
(a) Dehradun
(b) Roorkee
(c) Haldwani
(d) Haridwar

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

146. The President’s Rule in Uttarakhand was enforced on
(a) 20th March, 2016
(b) 25th March, 2016
(c) 27th March, 2016
(d) 29th March, 2016

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

147. Which of the following is dominant in heredity ?
(a) Albinism
(b) Rh-factor
(C) Color blindness
(d) Haemophilia

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

148. The drug produced through biotechnology for cancer treatment is
(a) Interferon
(b) Insulin
(C) H.G.H.
(d) T.S.H.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

149. How many lobes are found in human lungs ?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

150. The bird that can move its upper jaw is
(a) Pigeon
(b) Parrot
(c) Vulture
(d) Sparrow

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.