Uttarakhand Review Officer RO / ARO Exam Paper 2016

81. Who nominates the 12 members for Rajya Sabha in India ?
(a) Prime Minister
(b) Chief Justice
(c) President
(d) Vice President

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

82. In the Constitution of India, the Residuary powers are entrusted to
(a) State
(b) Centre
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

83. By which Constitutional Amendment, the subject of Education’ was transferred from State list to concurrent list ?
(a) 5th
(b) 9th
(c) 42nd
(d) 44th

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

84. Which of the following state does not have ‘Legislative Council ?
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(C) Karnataka
(d) Uttarakhand

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

85. The concept of Public Interest Litigation (PIL) originated in
(a) United Kingdom
(b) Australia
(C) United States of America
(d) India

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

86. The Constitution of India declares India as
(a) A voluntary Federation
(b) A Confederation
(c) A Union of States
(d) A Federation

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

87. Who settles the dispute regarding the election of the President of India?
(a) Supreme Court
(b) Election Commission
(c) Parliament
(d) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

88. Who propounded the theory of Economic Drain’ ?
(a) M.K. Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Dadabhai Naoroji
(d) R.C. Dutt

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

89. The first ‘Lokpal Bill’ was introduced in the Parliament of India in
(a) 1971
(b) 1967
(c) 1972
(d) 1968

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

90. The first book written by M.K. Gandhi was
(a) My Experiment with Truth
(b) Hind Swaraj
(c) India of My Dreams
(d) Key to the Health

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

91. The main object of a ‘Budget’ is
(a) To ensure Accountability
(b) To serve as a tool of Management
(C) To facilitate Economic Analysis
(d) All of the above

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

92. ‘Parliamentary form of Government’ functions on the principle of
(a) Separation of powers
(b) Checks and Balances
(C) Close relationship between Legislature and Executive
(d) Control of Judiciary on the Executive

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

93. The ‘Zero Hour’ in the Parliament of India starts at
(a) First hour of the sitting
(b) Last hour of the sitting
(C) At 12.00 Noon
(d) At any time

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

94. Which part of the Constitution of India is related to the citizenship’ ?
(a) II
(b) III
(c) IV
(d) V

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

95. The value of exam paper is
(a) 2
(b) 4
(C) 6
(d) 8

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

96. If 0.75 : X :: 5 : 8, then value of X is
(a) 1.12
(b) 1.20
(c) 1.25
(d) 1.30

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

97. The average age of a class of 22 students is 21 years. The average age increases by 1 year when the teacher’s age is also included. What is the age of the teacher ?
(a) 48 years
(b) 45 years
(c) 43 years
(d) 44 years

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

98. A man has some hens and cows. If the number of their heads be 48 and the number of feet equal to 140, then the number of hens is
(a) 24
(b) 25
(c) 26
(d) 27

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

99. If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as
(a) 4% of a
(b) 5% of a
(c) 20% of a
(d) 25% of a

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

100. Mahesh sells 18 eggs at the price for which he bought 20 eggs. Find his profit or loss
percentage.
(a) 11⅓% loss
(b) 11⅓% profit
(C) 11 1/9% loss
(d) 11 1/9% profit

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.