Uttarakhand Review Officer RO / ARO Exam Paper 2016

61. Who is the Vice Chairman of the NITI Aayog of India ?
(a) Raghuram Rajan
(b) Arun Jaitley
(c) Arvind Panagariya
(d) Rahul Gandhi

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

62. Manodaya Kavya was composed by
(a) Bharat Kavi
(b) Maularam
(c) Bhushan
(d) Gumani Kavi

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

63. The rank of India in HDI according to Human Development Report-2015 of UNDP was
(a) 128
(b) 134
(c) 130
(d) 132

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

64. The ‘Closed Economy is the economy in which
(a) Only export takes place.
(b) Budget deficit is less.
(C) Only import takes place.
(d) There is no foreign trade.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

65. The National Institute for Rural Development (NIRD) is situated in
(a) Shimla
(b) Hyderabad
(c) Dehradun
(d) New Delhi

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

66. ‘V. AT’ is imposed
(a) Directly on consumer.
(b) on first stage of production.
(c) On all stages between production and sale.
(d) On final stage of production

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

.

67. What is ‘Super-301′ ?
(a) Modern computer
(b) A variety of rice
(c) An insecticide
(d) American Trade Law

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

68. Who is called the Father of White Revolution in India ?
(a) Dr. Norman Borlaug
(b) Dr. M.S. Swaminathan
(c) Dr. Verghese Kurien
(d) Dr. William Gande

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

69. Which of the following taxes in India is collected by Panchayats ?
(a) Sales Tax
(b) Custom Tax
(C) Land Revenue
(d) Tax on local fairs

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

70. Arrange the following movements of Mahatma Gandhi in the right order from the beginning (a) Champaran, Ahmedabad, Kheda, Non-cooperation.
(b) Ahmedabad, Champaran, Kheda, Non-cooperation.
(C) Kheda, Champaran, Ahmedabad, Non-cooperation.
(d) Non-cooperation, Champaran, Kheda, Ahmedabad.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

71. What was ‘Sangam’ in ancient India ?
(a) Sangha or Mandal of Tamil poets.
(b) Tamil King’s court poets
(c) Tamil settlement
(d) Mesolithic graves

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

72. Who built the Khajuraho temples ?
(a) Vijayanagar Kings
(b) Bahmani Sultans
(C) Chandel Kings
(d) Gupta Kings

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

73. The real name of Sabarmati Ashram ?
(a) Gandhi Ashram
(b) Satyagraha Ashram
(c) Finiks Farm
(d) Dandi Ashram

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

74. From 1906 to 1920, the role of Md. Ali Jinnah during freedom struggle of India was
(a) Separatist
(b) Fundamentalist
(C) Nationalist
(d) Nationalist and Secular

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

75. Dr. B.R. Ambedkar published three periodicals for the safeguard of Dalit rights. Which of
the following is not one of them ?
(a) Mook Nayak
(b) bahishkrit Bharat
(c) Bahishkrit Samaj
(d) Equality Janta

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

76. By which date did the British Government declare to grant India full self Government ?
(a) January 26 1946
(b) August 15, 1947
(c) December 31, 1947
(d) June 30, 1948

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

77. The first Sultan who started the work of translation of Hindu Religious texts into Persian Language, was
(a) Iltutmish
(b) Alauddin Khilji
(c) Mohammed-Bin-Tughlaq
(d) Firoz-Shah-Tughlaq

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

78. Which was the highest gold coin in the reign of Akbar ?
(a) Ilahi
(b) Jalali
(c) Shahanshah
(d) Asharfi

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

79. Who started the ‘Silk-route’ (Marg) for Indians ?
(a) Kanishka
(b) Harshwardhan
(C) Ashok
(d) Fahien

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

80. ‘Privy Purse’ was related to whom in the Post-Independence period ?
(a) Landlords
(b) Former kings
(c) Industrialists
(d) Indio planters

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.