Uttarakhand Review Officer RO / ARO Exam Paper 2016

41. Who made the Functional Classification of Indian Cities ?
(a) R.L. Singh
(b) G.S. Gosal
(c) Ashok Mitra
(d) A.B. Mukherjee

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

42. The National Award for Child Welfare was instituted in the year
(a) 1996 AD
(6) 1979 AD
(C) 2008 AD
(d) 2014 AD

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

43. The term ‘Ecosystem’ was first used in 1935 by
(a) Taylor
(b) Clark
(C) Tansley
(d) Lindemann

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

44. Which of the following states incorporated ‘Environmental Education’ as a subject in
school curriculum for the first time ?
(a) Uttarkhand
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Rajasthan

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

45. The main reason of Ozone depletion is
(a) Carbon Monoxide
(b) Carbon Dioxide
(C) Hydrocarbon
(d) Chloro-fluoro Carbon

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

46. Which of the following canal is responsible for land-degradation in Rajasthan ?
(a) Ganga Canal
(b) Sirhind Canal
(c) Indira Gandhi Canal
(d) Agra Canal

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

47. ‘Biodiversity’ is
(a) Totality of all species, all genes and all ecosystems.
(b) Variety of plants
(c) Variety of animals
(d) Totality of cultural environment

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

48. Which of the following is responsible for acid rain ?
(a) Nitrogen oxide and Carbon dioxide
(b) Nitrogen oxide and Carbon monoxide
(c) Sulphur dioxide and Nitrogen oxide
(d) None of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

49. Match the following with the given code
.    Plant                        Climatic Region
A. Megatherm        1. Tundra Region
B. Mesotherm        2. Equatorial Region
C. Microtherm       3. Tropical Region
D. Hekistotherm   4. Temperate Region
Codes :
.     A  B  C  D
(a) 1  2  3  4
(b) 1  3  2  4
(c) 3  4  2  1
(d) 2  3  4  1

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

50. With which of the following is the Central Government’s “Stand-up India’ scheme to promote entrepreneurship?
(a) Women and Minorities
(b) SC/STs and Women
(c) SC/STs and Minorities
(d) All of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

51. On which of the following routes will India’s first Bullet Train run (upto 2024) ?
(a) New Delhi – Ahmedabad Route
(b) New Delhi – Mumbai Route
(c) Ahmedabad – Mumbai Route
(d) Pune – Ahmedabad Route

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

52. Which of the following State has been declared as ‘India’s first State to have adopted organic farming ?
(a) Tripura
(b) Sikkim
(c) Arunachal Pradesh
(d) Nagaland

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

53. Who created a new world record in scoring the fastest century in Test Cricket history in February, 2016 ?
(a) Steve Smith
(b) Chris Gayle
(c) Brendon McCullum
(d) Virat Kohli

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

54. The multi-billion dollar project TAPI on which work started in December, 2015 is related to
(a) Natural Gas
(b) Solar Energy
(c) Road Construction
(d) Railway Line

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

55. The year 2016-17 will be observed by SAARC nations as
(a) Year of Democracy and Development
(b) Year of Fight Against Terrorism
(C) Year of Cultural Heritage
(d) Year of ‘Save the Earth’

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

56. Aung San Suu Kyi was barred from swearing in as the President of Myanmar because
(a) She has a criminal record.
(b) Her party did not win absolute majority in elections.
(c) The military installed its own President.
(d) Her sons are British Citizens

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

.

57. Due to the outbreak of which virus did the WHO declare a Public Health Emergency of International Concern in February, 2016 ?
(a) Zika
(b) Ebola
(C) Swine Flu
(d) Chikungunya

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

58. Which of the two European cities were the victims of IS terrorist attacks in November, 2015 and March, 2016 respectively ?
(a) London and Brussels
(b) Paris and Brussels
(c) Frankfurt and Brussels
(d) Copenhagen and Brussels

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

59. Which of the following cities are hosts for 2016 and 2020 Olympic Games, respectively ?
(a) Rio de Janeiro and Tokyo
(b) London and Rio de Janeiro
(C) Tokyo and Rio de Janeiro
(d) London and Tokyo

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

60. Which state had the highest per capita income during 2014-15 ?
(a) Kerala
(b) Haryana
(C) Punjab
(d) Uttarakhand

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.