UPPSC PCS Pre exam paper 15 December 2019 Paper 1 – English (Answer Key)

21. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R).
Assertion (A): Sustainable development is important for well being of human society.
Reason (R) : Sustainable development is a kind of development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own necds. Select the correct answer from the codes given below:
Codes :
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

22. Which of the following Direct Benefit Scheme (DBS) has been recognized by the ‘Guinness Book of World Record’ as the world’s largest Direct Benefit Scheme?
(a) MGNREGA
(b) PAHAL
(c) NSAP
(d) None of the above

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

23. With reference to the National Food Security Act, which of the following statements is/are correct?
I. It will cover upto 75 percent rural and 50 percent urban population.
II. Special focus on nutritional support to women and children.
III. Eldest woman of above 18 years age will be
head of household.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) I and II are correct
(b) II and III are correct I
(c) I, II and III are correct
(d) None of these

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

24. With reference to the measures of Tenancy Reform in India, which of the statements is/are correct?
1. Regulation of rent
2. Security of tenure
3. Confirment of ownership on tenants
Select the correct answer using codes given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

25. With reference to the functions of Public Sector in India, which of the following statements is/are correct?
I. To provide public utility resources
II. To build social and economic overhead capital
III. To ensure balanced regional and sectoral growth
IV. To pursue egalitarian goals
Select the correct answer using the codes given below:
(a) I, II and III are correct
(b) II, III and IV are correct
(c) I, II, III and IV are correct
(d) I, III and IV are correct

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

26. In the Suez canal region, the correct order of lakes lying from North to South direction is a (a) Lake Timsah – Little Bitter Lake – Great Bitter Lake – Lake Manzala
(b) Great Bitter Lake – Little Bitter Lake – Lake Timsah – Lake Manzala
(c) Lake Manzala – Great Bitter Lake – Little Bitter Lake – Lake Timsah
(d) Lake Manzala – Lake Timsah – Great Bitter Lake – Little Bitter Lake

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

27. Telegraphic Plateau is a part of
(a) North Atlantic Ridge
(b) South Atlantic Ridge
(c) Indian Ocean Ridge
(d) None of these

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

28. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
(Different name of tropical cyclone) (Country)
A. Willy-Willics 1. Philippines
B. Taisu 2. Australia
C. Baguio 3. Japan
D. Hurricanes 4. U.S.A.
Codes :
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 3 4 1
(c) 1 3 2 4
(d) 2 3 1 4

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

29. Which one of the following cities is NOT located on the Trans-Siberian rail route ?
(a) Kazan
(b) Omsk
(c) Sochi
(d) Chita

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

30. Which of the following is NOT correctly matched ?
(Wind) (Country)
(a) Santa Ana – California
(b) Haboob – Sudan
(c) Yamo – Japan
(d) Mistral – Australia

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

31. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List – I List-II
(Coal Fields) (Located)
A. Talchir 1. Damodar Valley
B. Karnapura 2. Son Valley
C. Singroli 3. Godavari Valley
D. Singreni 4. Mahanadi Valley
Codes :
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 3 2 1 4
(c) 2 4 3 1
(d) 1 3 2 4

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

32. Which one of the following peaks is NOT located in India ?
(a) Gurla Mandhata
(b) Namcha Barwa
(c) Kamet
(d) Nanga Parbat

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

33. The winter minscaused by Western disturbance in North Westem Plain of India gradually decreases from
(a) East to West
(b) West to East
(c) North to South
(d) South to North

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

34. In which of the following rivers, the upper course contains fresh water but saline water flowing at the lower part ?
(a) Barak river
(b) Luni river
(c) Ghaggar river
(d) None of the above

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

35. “Moribund Delta’ is a subdivision of which of the following Delta?
(a) Krishna-Godawari Delta
(b) Mahanadi Delta
(c) Bengal Delta
(d) Cauvery Delta

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

36. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R).
Assertion (A): Sugarcane and sugar production in U.P. is more than Maharashtra but productivity is less.
Reason (R) : Most of the sugar factories in Maharashtra are in cooperative sector.
Codes : (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and(R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

37. Which of the following is NOT correctly matched ?
(a) Dam – Copper coin
(b) Desai – Revenue Collector
(c) Diwan – Revenue Chief of a province
(d) Jarib – A type of tax

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

38. Match List – I with List – Il and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
A. Mulla Daud 1. Chandayan
B. Damodar Kavi 2. Ashiqa
C. Somnath 3. Padmavati Katha
D. Amir Khusro 4. Rag Vibodh
Codes :
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 1 3 4 2
(c) 2 4 13
(d) 1 2 3 4

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

39. Who among the following kings had given patronage to Tansen before Akbar ?
(a) Raja Ramchandra Singh of Bhata
(b) Rajbahadur of Malwa
(c) Uday Singh of Mewar
(d) Muzaffar Shah of Gujarat

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

40. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I List – II
(Ruling Dynasties) (Capitals)
A. Pallava 1. Warangal
B. Pandya 2. Kanchi
C. Yadava 3. Madura
D. Kaktiya 4. Devagiri
Codes :
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 3 4 1
(c) 1 2 3 4
(d) 2 4 3 1

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.