UPPSC PCS Pre exam paper 15 December 2019 Paper 1 – English (Answer Key)

141. Central Institute of Indian Languages is located at which of the following places?
(a) Varanasi
(b) Mysore
(c) New Delhi
(d) Shimla

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

142. India aims to achieve land degradation neutrality by the year
(a) 2025
(b) 2030
(c) 2035
(d) 2040

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

143. Which Geosynchronous Satellite Launch Vehicle was used by ISRO to launch Chandrayaan-2 space craft?
(a) GSLV – MK III – MI
(b) GSLV – MK II – M2
(c) GSLV – MK IV – M8
(d) GSLV – MK V-M4

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

144. Which of the following statements about India’s largest Charkha is/are true?
1. It was inaugurated in Noida.
2. It is made of used plastic waste.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes :
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

145. Which of the following organisms has white blood ?
(a) Lizard
(b) Cockroach
(c) House bug
(d) Mosquito

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

146. Nitrogen fixing bacteria make combination with cells of the roots of
(a) Pulses
(b) Rice
(c) Wheat
(d) Sugarcane

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

147. What happens when some charge is placed on a soap bubble ?
(a) Its radius increases
(b) Its radius decreases
(c) The bubble collapses
(d) None of the above

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

148. Which of the following pairs is NOT correctly matched ?
(a) Oxytocin – Hormone
(b) Aspartame – Synthetic sweetner
(c) Neoprene – Specialized rubber
(d) Rayon – Modified starch

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

149. Which of the following substances is NOT a protein ?
(a) Cotton
(b) Hair
(c) Spider silk
(d) Hoof

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

150. A liquid remains hot or cold for a long time in thermos flask because there is no loss or gain of heat by
(a) Conduction
(b) Convection and radiation
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.