UPPSC PCS Pre exam paper 15 December 2019 Paper 1 – English (Answer Key)

121. The trial of the Officers of the I.N.A. was held in
(a) Red Fort, Delhi
(b) Gwalior Fort
(c) Amer Fort, Jaipur
(d) Agra Fort

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

122. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R).
Assertion (A): The Asiatic Society of Bengal was established in the period of Warren Hastings and he modestly declined the offer of Presidentship of that learned body in favour of Sir William Jones.
Reason (R) : Warren Hastings was himself a great scholar and an ardent orientalist who used to encourage the study of Sanskrit, Persian and Arabic. Select the correct answer from the codes given below:
Codes :
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

123. With reference to the National Calendar, which of the statements is/are correct?
1. The National Calendar of India is based on Vikram Era.
2. The National Calendar is adopted from January 26, 1950.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) I only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

124. In which year was accounting separated from auditing and Comptroller and Auditor General’s task only remained confined to auditing the Government Accounts ?
(a) 1975
(b) 1977
(c) 1976
(d) 1981

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

125. Who opposed Planned Development in India ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Indira Gandhi
(d) Rajiv Gandhi

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

126. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R).
Assertion (A) : Article 30 of the Constitution of India docs not define the term ‘minorities’. Reason (R): The Constitution recognises only linguistic and religious minorities. Select the correct answer from the codes given below:
Codes :
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

127. With reference to the federal system in India, which of the statements is/are correct?
1. States have no right to secede from the Union under the Constitution of India.
2. Just advocacy of secession will have the protection of freedom of expression.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) I only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

128. Which of the following is NOT correctly matched ?
(a) Public Health and Sanitation – State List
(b) Census – Union List
(c) Allocation of seats in the Council of States – Second Schedule
(d) Anti-Defection – Tenth Schedule

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

129. How many items are there in the 11th Schedule of the Constitution of India ?
(a) 22
(b) 24
(c) 29
(d) 32

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

130. With reference to Prime Minister’s Office (PMO) which one of the statements is/are correct?
1. It came into existence in 1977.
2. It is headed by the Cabinet Secretary.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes :
(a) Only 2
(b) Both 1 and 2
(c) Only 1
(d) Neither I nor 2

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

131. The provisions of the sixth Schedule of Indian Constitution are applicable in which of the following states?
(a) Tripura
(b) Sikkim
(c) Nagaland
(d) All of the above

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

132. Which of the following is NOT correctly matched ?
(a) Habeas corpus – To have the body of
(b) Mandamus – We command
(c) Prohibition – To be certified
(d) Quo-warranto – By what authority

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

133. The Money Bill is defined in which Article of the Constitution of India ?
(a) Article 109
(b) Article 110
(c) Article 111
(d) Article 112

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

134. Cross border oil pipeline inaugurated by P.M. Modi in September 2019 connects which of the following cities?
(a) Motihari and Amlekhganj
(b) Darbhanga and Amlekhganj
(c) Motihari and Kathmandu
(d) None of these

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

135. Jaipur was listed as ‘World Heritage Site’ by the UNESCO World Heritage Committee’ in its 43rd Session held in the city
(a) Baku (Azerbaizan)
(b) Bishkek (Kyrgyzstan)
(c) Istanbul (Turkey)
(d) Marakesh (Morocco)

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

136. The newly appointed Managing Director of I.M.F. is
(a) Kristalina Georgieva
(b) Christine Lagarde
(c) Raghuram Rajan
(d) Surjit Bhalla

Show Answer

Answer – a

Hide Answer

137. The National Programme launched on October jo 2019 by the Indian Government to encourage talented children to enrich their skills is
(a) LAKSHYA
(b) PRATIBHA
(c) DURUV
(d) PARIVARTAN

Show Answer

Answer – c

Hide Answer

138. Match List – I with List – Il and sclect the correct answer from the codes given below the lists:
List – I List – II
A. Thomas Cook I. Recipient of Bharat-Bharati Award
B. Greta Thunberg 2. Hong Kong Leader
C. Dr. Usha Kiran 3. Environmental Activist
D. Carrie Lam 4. British Tour and Travel Company
Codes :
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 2 3 1
(c) 1 3 4 2
(d) 4 3 1 2 2

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

139. The 2019 Nobel Prize for Economics was given to a woman for the second time, name the first woman who was earlier awarded this prize.
(a) Esther Duflo
(b) Gerty Theresa Cori
(c) Maria Goeppert
(d) Elinar Ostrom

Show Answer

Answer – d

Hide Answer

140. Rural Sanitation Strategy launched by Ministry of Jal Shakti in September 2019 relates to which of the following periods?
(a) 2019-2035
(b) 2019-2029
(c) 2019-2022
(d) 2019-2024

Show Answer

Answer – b

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.