HP Allied Subordinate Services Solved Exam Paper 2015


HP Allied Subordinate Services

181. As per 2011 census, million plus cities in india are :
A. 63
B. 36
C. 43
D. 53

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

182. Landslide in himalaya is the result of combined function of :
A. gravity and rainfall
B. Weathering and rainfall
C. Weathering and winds
D. Weathering, gravity and heavy rainfall

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

183. Which country has the longest land boundary with india ?
A. china
B. nepal
C. pakistan
D. bangladesh

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

184. Which one of the following institutions is india’s disaster management policy body ?
A. NIDM
B. NDMA
C. NCDM
D. CWC

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

185. What is the rank of india in the world for production of sugarcane ?
A. first
B. second
C. third
D. fourth
Answer.

186. Which of the following is a planned city ?
A. varanasi
B. bhubaneshwar
C. allahabad
D. patna

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

187. Which one of the following disasters occurs in the indian coasts ?
A. typhoons
B. tornadoes
C. hurricanes
D. cyclones

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

188. Which one of the following is responsible for desertification in india ?
A. mining
B. tourism
C. overgrazing
D. irrigated agriculture

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

189. India has world’s geographical area of :
A. 2.2%
B. 2.4%
C. 2.6%
D. 2.8%

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

190. Which one of the following is not responsible for flood disaster in india ?
A. deforestation
B. migration
C. sedimentation of rivers
D. high rainfall

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

191. Which one of the following is meeting place of eastern and western ghats in india ?
A. annamalai hills
B. nilgiri hills
C. mahadeo hills
D. javadi hills

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

192. Which one of the following has the highest per capita income in india ?
A. west bengal
B. punjab
C. delhi
D. tamil nadu

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

193. Which of the following cities is located in low seismic zone ?
A. delhi
B. mumbai
C. ahmedabad


D. bhubaneshwar
Answer.

194. Which of the following states is not affected by cyclone ?
A. kerala
B. gujarat
C. orissa
D. tamil nadu
Answer.

195. Silvassa is capital of :
A. daman and diu
B. dadra and nagar haveli
C. goa
D. pondicherry

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

196. Longitudinal synclinal valley in himalaya is known as :
A. dun valley
B. gorge
C. V-shaped valley
D. none of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

197. The shola forests are largely found in :
A. western himalaya
B. eastern himalaya
C. eastern coastal plain
D. hills top of peninsular india

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

198. Which one is not correctly matched ?
A. copper – malajkhand
B. iron – bailadila
C. coal – jharia
D. bauxite – khetri

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

199. Which state is not connected with railway ?
A. himachal pradesh
B. uttarakhand
C. jammu & kashmir
D. sikkim

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

200. Which one is not known for silk textiles ?
A. varanasi
B. mysore
C. kanchipuram
D. howrah

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *