HP Allied Subordinate Services Solved Exam Paper 2015

21. Which ancient sage is worshipped in bilaspur district of H.P. ?
A. markandeya
B. shukdev
C. lomas
D. vashistha

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

22. What has been the main source of information about ranas and thakurs oh H.P. ?
A. rajatarangini
B. baijnath eulogies
C. inscriptions found in chamba state
D. all of the above

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

23. When did the rana of keonthal receive the title of raja from the british government ?
A. 1857
B. 1882
C. 1909
D. 1911

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

24. Who is the author of antiquities of chamba state ?
A. J. Ph. vogel
B. G.T. vigne
C. J.B. lyall
D. forster

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

25. Which head of illustrious house of trigarta married his daughter to the rana kiragram, who was one of his vassals ?
A. hirdaya chandra
B. jai chandra
C. gajmal chandra
D. drupad chandra

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

26. Which raja of kullu subdued the thakurs, around the middle of 16th century, who frequently challenged his authorities ?
A. bidhi singh
B. man singh
C. pratap singh
D. bahadur singh

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

27. Rana of which region of Kangra is said to have offered his own daughter-in-law as a sacrifice for opening of water course ?
A. gharoh
B. Kanhiara
C. Chari
D. Palam

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

28. According to Cunningham which princely states constitute kangra group of states ?
A. those between jhelum and beas
B. those between ravi and beas
C. those between beas and satluj
D. those between ravi and satluj

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

29. Which one of the following is considered a mohammedan state by hutchison and Vogel ?
A. nurpur
B. Shahpur
C. Datarpur
D. Kutlehar

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

30. Which of the following princely states were off-shoots of guleria ?
A. shahpur and siba
B. Siba and datarpur
C. Kotla and jaswan
D. Shahpur and kotla

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

31. Who was the first european to visit kangra around 1615 A.D. ?
A. thevenot
B. terry
C. thomas coryat
D. thomas roe

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

32. Which raja of kumarsain occupied the fort of shangri and defeated the raja of kullu at krangla and nagi ?
A. madan singh
B. kehar singh
C. pritam singh
D. ajmer singh

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

33. Which raja of bilaspur princely state made the revenue demand payable partly in cash and partly in kind ?
A. mahan chand
B. kharak chand
C. jagat chand
D. hira chand

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

34. Which raja of banghal was treacherously murdered by sidh sen, the raja of mandi ?
A. raghunath pal
B. dalel pal
C. prithi pal
D. man pal

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

35. With which region of H.P. is burah and sih ballets associated ?
A. rohru-jubbal
B. pangi-bharmaur
C. sujanpur-nadaun
D. lahaul-spiti

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

36. In which region of H.P. is quila lohgarh ?
A. kutlehar
B. paonta
C. nalagarh
D. santokhgarh

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

37. Near which of the following places in kangra district is chinmaya sandeepani himalaya ashram ?
A. jawalamukhi
B. yol
C. nagrota bagwan
D. baijnath

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

38. Who composed the inspirational song of azad hind fauz-kadam kadam barhaye ja……..?
A. baba kanshi ram
B. lal chand prarthi
C. ram singh thakur
D. prof.yashpal

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

39. Who is the author of himalayas :
The abode of light ?
A. norah richard
B. nicholas roerich
C. sardar shobha singh
D. amrita shergill

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

40. Whose autobiography is titled looking back ?
A. thakur sen negi
B. satyanand stokes
C. mehar chand mahajan
D. som ranchan

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.