HP Allied Subordinate Services Solved Exam Paper 2015


HP Allied Subordinate Services

101. Which famous sportsperson has been named as brand ambassador by kerala state to promote tourism and ayurveda for ‘visit kerala scheme’ ?
A. sachin tendulkar
B. Maria sharapova
C. Steffi graf
D. Saina nehwal

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

102. The multidimensional poverty index (2015) released from a study carried out by university of oxford shows the percentage number of poor people in the world to be around :
A. – 15%
B. – 40%
C. – 33%
D. – 22%

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

103. National mission on mental health was launched in the year :
A. 2015
B. 2014
C. 2013
D. 2012

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

104. Who is called father of SMS ?
A. samir bhatia
B. Anuj gupta
C. Matti makkonen
D. Thomas kurian

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

105. Globally accepted internet speed on mobile phones for 4-G transmission is :
A. 50-100 Mbps


B. 10-25 Mbps
C. 100-200 Mbps
D. 25-50 Mbps
Answer.

106. The name of first international treaty/protocol on climate change is associated with :
A. kyoto
B. Montreal
C. Basel
D. Rio de janeiro

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

107. Sister nirmala associated with late mother teresa’s organisation missionaries of charity in kolkata was born in :
A. nepal
B. Almora
C. Trivendrum
D. Patna

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

108. The original group of G-8 countries is now G-7 group of countries, which country has been left out ?
A. russia
B. Italy
C. France
D. Japan

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

109. Recently, which of the following hill states has been included in the national dairy plan -I of india ?
A. arunachal pradesh
B. Mizoram
C. Sikkim
D. Uttarakhand

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

110. According to wikileaks, the US national security agency oavesdropped on last three presidents of which country ?
A. france
B. China
C. Brazil
D. egypt

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

111. Who is the author of the novel –
‘fire on the mountain’ ?
A. chetan bhagat
B. Vikram seth
C. Salman rushdi
D. Anita desai

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

112. Which one of these is not a computer programming language ?
A. UNIX
B. FORTRAN
C. BASIC
D. J++

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

113. Researchers at NASA in USA have recently identified the coldest place in the universe known as boomrang nebula which has a temperature of :
A. – 1 kelvin
B. – 4 kelvin
C. – 8 kelvin
D. – 12 kelvin

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

114. The international thermonuclear experimental reactor being constructed to produce fusion energy is located in :
A. france
B. USA
C. United kingdom
D. Germany

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

115. For the invention of energy efficient light emitting diodes (LEDs) the nobel prize winning scientists were :
A. japanese
B. American
C. German
D. French

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

116. The atmosphere on mars mainly consists of :
A. carbon dioxide
B. Methane
C. Nitrogen
D. Argon

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

117. The highlight the importance of light and optical technologies for people and society. UN general assembly proclaimed which year as the international year of light and light-based technologies ?
A. 2015
B. 2016
C. 2017
D. 2018

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

118. Energy star-rated CFLs compared to ordinary light bulbs consume how much less energy to produce same amount of illumination ?
A. – 20%
B. – 25%
C. – 50%
D. – 75%

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

119. One of the greatest innovators in the field of acoustics was of indian origin. Who was he ?
A. A.G. bose
B. S.N. bose
C. M.N. saha
D. homi bhabha

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

120. Which of the following animals is a vulnerable, endemic species of the castern himalayan region ?
A. giant panda
B. red panda
C. tiger
D. lion

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *