HP Allied Subordinate Services Solved Exam Paper 2015

121. Earth day is an annual event celebrated around the world on :
A. 22nd april
B. 11th july
C. 16th september
D. 5th june

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

122. Which scientist’s name is associated with the so-called god’s particle ?
A. steven weinberg
B. sheldon lee glashow
C. peter W. higgs
D. abdus salam

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

123. Which is the india’s national ‘aquatic’ animal ?
A. gharial
B. river dolphin
C. otter
D. turtle

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

124. The recently elected british prime minister Mr.david cameron belongs to which political party in britain ?
A. conservative party
B. labour party
C. liberal democratic party
D. scottish nationalist party

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

125. Which oil company was penalised heavily for causing environmental disaster due to oil spill I’m sea ?
A. Total S.A.
B. Cairn energy
C. British petroleum
D. Brit oil

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

126. Which spiritual and humanitarian leader has been conferred the highest civilian award by columbian parliament for promoting world peace ?
A. sri sri ravi shankar
B. maharshi yogi
C. J.N. krishnamurthy
D. baba ramdev

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

127. NET neutrality implies :
A. all internet contents must be treated alike and move at the same speed
B. owners of the internet are free to charge for the content they provide
C. owners of the internet can select the content that they transmit
D. the internet owners can block access to users of some websites

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

128. the royal institute of british architects had billed him as india’s greatest architect. Who is he ?
A. Charles correa
B. nari gandhi
C. hafeez contractor
D. christopher C. benninger

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

129. Who was the first elected or appointed female head of the government of any country in the modern history of the world ?
A. sirimavo bandaranaike
B. indira gandhi
C. golda meir
D. isabel martinez de peron

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

130. Who had said – “man and woman are of equal rank but they are not identical” ?
A. mahatma gandhi
B. nelson mandela
C. winston churchill
D. margaret thatcher

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

131. Who was the first woman Ph.D. in science in india ?
A. anna mani
B. satyavati
C. janaki ammal
D. kamala sohonie

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

132. Vishaka guidelines are concerned with :
A. higher education
B. sexual harassment
C. labour class
D. health services

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

133. Which of the following countries in SAARC has the minimum representation of women in parliament at present ?
A. nepal
B. afghanistan
C. pakistan
D. india

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

134. Who has the first indian-american astronaut to have flown on a space shuttle ?
A. mangla narlikar
B. irene francis
C. kalpana chawala
D. sunita williams

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

135. The first female and indian-american elected as governor of the state of south carolina in USA is :
A. nikki haley
B. indra nooyi
C. padma laxmi
D. jhumpa lahiri

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

136. Indian cultural renaissance of 19th century owes its origins to :
A. M.K. gandhi
B. impact of western culture
C. subhash chandra bose
D. simon commission

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

137. Which of the following was not a part of arya samaj movement ?
A. shuddhi movement
B. widow remarriage
C. women education
D. eleven principles

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

138. Who founded the ramakrishna mission ?
A. swami vivekananda
B. ramakrishna paramhansa
C. bal gangadhar tilak
D. guru dutt vidyarthi

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

139. The vcrnacular press act, 1878, was passed during the viceroyalty of :
A. lord canning
B. lord ripon
C. lord lytton
D. lord curzon

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

140. In which language did munshi prem chand start writing first ?
A. hindi
B. gujarati
C. marathi
D. urdu

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.