HP Allied Subordinate Services Solved Exam Paper 2015

81. Which australian cricketer died recently while playing a first clase cricket match ?
A. phil huges
B. kim huges
C. rodney marsh
D. doug walters

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

82. Which country is the winner of the last football world cup ?
A. brazil
B. moxico
C. germany
D. spain

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

83. India has set a target of generating 100 GW power from solar energy by the year :
A. 2022
B. 2035
C. 2030
D. 2020

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

84. Which of the following has been identified as the most environment friendly fuel of the future ?
A. iiydrogen
B. methane
C. shale gas
D. biofuel

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

85. The facilities for research on the so-called ‘god’s particle’ are located in which country ?
A. france
B. switzerland
C. austria
D. germany

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

86. The migratory birds fly in V-formation because :
A. they feel socure
B. they avoid colliding with each other
C. they have aesthetic sense
D. they make best use of air turbulence

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

87. Which is the first country in the world to have reached mars in its first attempt ?
A. india
B. japan
C. china
D. USA

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

88. Which of the following cities is the most polluted city ?
A. delhi
B. beijing
C. mexico
D. santiago

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

89. The virus MERS is :
A. Middle East respiratory syndrome
B. Middle europe respiratory syndrome
C. Middle East respiratory signal
D. Middle europe respiratory signal

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

90. ‘IoT’ refers to :
A. internet of things
B. Intranet of teleservices
C. International organisation of teleservices
D. Internet organisation of telecommunication

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

91. The nationwide ‘jal kranti abhiyan’ by ministry of water resources, river development and ganga rejuvenation was formally launched from which city ?
A. jaipur
B. Patna
C. Varanasi
D. Ahmedabad

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

92. A material called ‘jahn-teller’ having a combination of insulator, magnetic, metallic and super-conductor properties, was discovered by scientist from which country ?
A. china
B. USA
C. India
D. Japan

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

93. Recently two blue whales were spotted in nearly 100 years of the coast of which state ?
A. maharashtra
B. Kerala
C. Orissa
D. Tamil nadu

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

94. In the list of environment democracy index released in the year 2015, which country is at the top ?
A. canada
B. Denmark
C. Lithuania
D. Norway

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

95. Which is the largest wind power generating company in India ?
A. suzlon
B. NTPC
C. NHPC
D. Tata power

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

96. Which country in europe has been facing serious financial crisis these day ?
A. turkey
B. Greece
C. Italy
D. Portugal

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

97. Charlie hebdo shooting incident happened in which city ?
A. copenhagen
B. Barcelona
C. Munich
D. Paris

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

98. To help nepal tackle the crisis in the aftermath of massive earthquake, india launched :
A. operation maitri
B. operation earthquake relief
C. operation Himalaya
D. operation humanitarian

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

99. The 100th constitutional amendment act, 2015 pertains to land boundary agreement between :
A. india and nepal
B. India and myanmar
C. India and bhutan
D. India and bangladesh

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

100. Recently announced mission for rejuvenation and urban transformation is named after whom ?
A. deen dayal upadhyaya
B. Shyama prasad mukherji
C. Atal behari vajpayee
D. Abdul kalam

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.