HP Allied Subordinate Services Solved Exam Paper 2015

141. Which act proposed the all india federation ?
A. indian councils act, 1861
B. indian councils act, 1892
C. government of india act, 1935
D. government of india act, 1919

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

142. The theme for world environment day 2015 is :
A. our earth, our care
B. seven billion dreams, one planet consume with care
C. many species, one planet, one future
D. green economy,

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

143. Which viceroy gave a personal donation to the college at aligarh ?
A. lord ripon
B. john lawrence
C. lord northbrook
D. lord canning

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

144. Which of the following books is not matched correctly ?
A. unhappy india – bal gangadhar tilak
B. anand math – bankim chandra chatterjee
C. satyarth prakash – dayanand saraswati
D. godan – prem chand

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

145. When was the indian universities act passed ?
A. 1882
B. 1890
C. 1904
D. 1911

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

146. Who of the following has not contributed towards the paintings ?
A. amrita shergill
B. Ram singh
C. Ravi verma
D. Abanindra nath

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

147. Of the following women, who had not joined the Gandhian movement ?
A. sarla devi chaudharani
B. Sarojini naidu
C. Anusuya behan
D. Putli bai

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

148. Who was contested the theory of ‘drain of wealth’ from india ?
A. morris D. Morris
B. R. C. Dutt
C. Jawaharlal nehru
D. Dadabhai naoroji

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

149. In which year the disaster management act came into prominence ?
A. 2001
B. 2003
C. 2005
D. 2007

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

150. The science of theosophy is :
A. chemistry
B. occultism
C. mathematics
D.geography

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

151. Who is known as the father of white revolution in india ?
A. prof. yashpal
B. M.S. swaminathan
C. V. kurien
D. none of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

152. Who estimates the national income in india ?
A. planning commission
B. reserve bank of india
C. national sample survey organisation
D. central statistical organisation

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

153. Pradhan mantri JAN DHAN YOJANA was launched on :
A. 1st april, 2014
B. 28th august, 2014
C. 26th january, 2015
D. none of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

154. As per census 2011 data which of the following indian states has sex ratio higher than the national average ?
A. punjab
B. gujrat
C. uttar pradesh
D. himachal pradesh

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

155. What was the percentage of fiscal deficit of central government for the year 2014-15 (budget estimate) ?
A. 4.1%
B. 4.5%
C. 5.7%
D. 2.9%

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

156. What was the annual average growth rate of agriculture and allied sector during eleventh five year plan ?
A. 4.1%
B. 2.4%
C. 2.5%
D. 3.8%

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

157. Who is recently appointed first president of national development bank (NDB) of BRICS nations ?
A. K.V. kamath
B. bibek debroy
C. raghuram rajan
D. montek singh ahluwalia

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

158. Planning commission was replaced by :
A. finance commission
B. NITI aayog
C. MUDRA bank
D. none of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

159. Recommendations of 14th finance commission will be effective for the period ?
A. 1st april, 2014 to 31st march, 2019
B. 1st January, 2015 to 31st december, 2020
C. 1st april, 2015 to 31st march, 2020
D. None of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

160. According to census 2011 between 2001 and 2011, the population of himachal pradesh increased by :
A. 17.64%
B. 18.81%
C. 12.94%
D. 13.89%

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.