HP Allied Subordinate Services Solved Exam Paper 2015

161. Executive power of the union is vested in the :
A. prime minister of india
B. President of india
C. Parliament
D. Council of minister

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

162. What does the part IV of the Indian constitution deal with ?
A. fundamental rights
B. Fundamental duties
C. Directive principles of state policies
D. Panchayati raj institutions

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

163. Which of the following statements is true regarding money bill ?
A. it cannot be introduced in the house of people
B. it cannot be introduced in the council of states
C. it can be passed by the joint sitting of the parliament
D. none of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

164. Judges of the supreme court are appointed by :
A. the prime minister of india
B. the president of india
C. the chief justice of the supreme court
D. none of the above

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

165. The word ‘socialist’ was inserted in the preamble by the :
A. 42nd amendment act.
B. 36th amendment act.
C. 60th amendment act.
D. 44th amendment act.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

166. The fundamental rights of the indian constitution is based on the model of the constitution of :
A. united kingdom
B. germany
C. australia
D. USA

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

167. The provision for ‘free legal aid’ is provided in :
A. article 32
B. article 15 (A)
C. article 39 (A)
D. article 21 (A)

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

168. The president of india shall be elected by the members of an electoral college comprising of ?
A. the elected member of both the house of the parliament
B. the elected member of both the legislative assemblies of the states
C. only (A)
D. both (A) and (B)

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

169. Which of the following statements is correct ?
A. the governor of a state is appointed by the president of india
B. the governor of a state is elected by the elected members of the legislative assembly of the state
C. the governor can hold any other office of profit
D. none of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

170. Match the following and choose the correct answer from the codes given below :
I. union list 1. Seventh schedule
II. languages 2. Fourth schedule
III. allocation of seats in council of states 3. Eighth schedule
IV. administration of tribal areas 4. Sixth schedule
Codes :
A. I-2, II-1, III-3, IV-4
B. I-1, II-3, III-4, IV-2
C. I-1, II-3, III-2, IV-4
D. I-3, II-2, III-4, IV-1

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

171. Which of the following amendment acts led to the formation of panchayati raj institution in india ?
A. 72nd amendment act
B. 73rd amendment act
C. 63rd amendment act
D. 42nd amendment act

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

172. Who presides over the joint sitting of the parliament ?
A. the prime minister
B. the vice-president
C. the speaker
D. the president

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

173. The parliament of india consists of :
A. the lok sabha
B. the rajya sabha
C. both (A) and (B)
D. the lok sabha, the rajya sabha and the president

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

174. The residuary power i.e., the power to legislate with respect to any matter not enumerated in any one of the three lists is given to the :
A. the states
B. the union
C. the supreme court
D. the president

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

175. The sarkaria commission was set up to look into :
A. centre-state relations
B. prevention of corruption
C. both (A) and (B)
D. None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

176. The power of the parliament to amend the constitution is provided in :
A. article 352
B. article 368
C. article 360
D. article 370

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

177. Which of the following statements is not correct ?
A. right to constitutional remedy is provided in article 32
B. fundamental rights are enforceable in the court
C. directive principles of the state policies are in part IV of the constitution
D. fundamental duties are enforceable in the court

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

178. Which of the following statements is not correct ?
A. those members who wish to raise questions during ‘zero hour’ need to inform the speaker prior to the start of daily session
B. rules regarding ‘zero hour’ are written in the constitution of india
C. the request to raise questions during ‘zero hour’ can be accepted or rejected by the speaker
D. both (A) and (B)

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

179. Which of the following is the correct chronological order of the offices held by the presidents of india ?
A. dr. shankar dayal sharma, dr. A.P.J. abdul kalam, dr. K.R. narayanan, dr. zakir hussain
B. dr. shankar dayal sharma, dr. K.R. narayanan, dr. A.P.J. abdul kalam, dr. zakir hussain
C. dr. zakir hussain, dr. K.R. narayanan, dr. A.P.J. abdul kalam, dr. shankar dayal sharma
D. dr. zakir hussain, dr. shankar dayal sharma, dr. K.R. narayanan, dr. A.P.J. abdul kalam

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

180. The indian general election of 2014 was the :
A. 13th lok sabha election
B. 14th lok sabha election
C. 16th lok sabha election
D. 17th lok sabha election

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Leave a reply:

Your email address will not be published.